DET MENER VI – OM KOMMUNEPLAN 2021-2023 FOR SVENDBORG KOMMUNE

Arbejdsgruppen for Skårup Sogn har den 3. marts 2021 givet høringssvar til Svendborg Kommunes revision af Kommuneplanen gældende 2021-2033.

Vi er glade for at der i den kommende periode også er fokus på udvikling af bosætning og erhvervsudvikling i kommunens lokalområder.

Læs vores høringssvar herunder, og kom meget gerne med kommentarer.

Høringssvar til Kommuneplan 2021-2033:

Arbejdsgruppen 5881 Fælles om Skårup sogn har det seneste år arbejdet med en potentialeplan for det lokal­område, der dækker postnummer 5881 Skårup Fyn. I forbindelse med forarbejdet har vi interviewet en række beboere i området, og vi har gennemført en spørgeskemaundersøgelse.

Vores undersøgelser tegner et billede af, at området er karakteristisk ved:

  • nærhed til naturen,
  • stærke foreningsfællesskaber, herunder ikke mindst Skårup Idrætsforening og andre aktiviteter i relation til Skårup Kultur og Idrætscenter samt til Åbyskov Forsamlingshus
  • adgang til velfærdsinstitutioner som skoler og daginstitutioner,
  • adgang til lokale indkøbsmuligheder
  • adgang til services fra lokale erhvervsdrivende
  • mulighed for at drive erhverv lokalt

Desuden fremhæves nærheden til Svendborg, hvor beboerne i 5881 benytter sig af yderligere mulig­heder for beskæftigelse, indkøb samt fritids- og kulturtilbud.

For at sikre fastholdelsen af 5881 som attraktivt bosætningsområde er der behov for i den kommende periode at styrke en række af de strukturelle rammer for hele områdets udvikling. Det drejer sig dels om at styrke sammenhængskraften i området internt og dels om at sikre de tilstrækkelige rammer for mobilitet for beboere og gæster/turister i området.

Bosætning: Der er i området brug for flere boliger og udvikling af en større diversitet i boligmassen. Der er i dag primært parcelhuse i Skårup og Åbyskov samt enfamiliehuse i landområderne. Mulighederne for etablering af flere senior- og ældreboliger vil give større dynamik i boligmarkedet, og sikre mulighed for at flere kan blive boende i området efter de flytter fra parcelhuset.

Der er desuden behov for at fastholde og tiltrække unge mennesker i området med attraktive boligtilbud, suppleret af en infrastruktur, der muliggør arbejde og studier i f.eks. Svendborg. En udvikling af attraktive boligformer med vægt på fællesskaber, for såvel unge som gamle, understøtter de værdier som de nuværende beboere lægger vægt på. Det vil på sigt være en forudsætning for at bevare skoler, dag­institutioner og detailhandel i området.

Mobilitet: Det fremgår af vores undersøgelser at det primære transportmiddel såvel internt som til og fra området er i øjeblikket egen bil. Det vil det formentlig fortsat være, men vi vurderer at det vil styrke bosætningen i området, at der fokuseres på at sikre fleksible alternativer. Dette understøttes af vores spørgeskemaundersøgelse hvor 52% svarede at bedre transport¬muligheder kunne tiltrække flere beboere og 39 % svarede at bedre transportmuligheder kunne fastholde beboere området.

Internt er der behov for at udvikle et sammenhængende og sikkert sti-system i området. Der er i dag en række gamle stier, der ikke bliver tilstrækkeligt vedligeholdt. Igennem området skærer på enkelte strækninger den gamle jernbane mellem Svendborg og Nyborg, og desuden går Øhavsstien gennem området. Der er behov for systematisk at sammenkoble stisystemerne, gøre dem sikre at færdes på, og herunder sikre passager af, og færdsel langs, Nyborgvej.

Spørgeskemaundersøgelsen viste at blandt andet at henholdsvis 30% og 34% ønskede en udbygget cykelsti mellem Åbyskov og Skårup og mellem Åbyskov og Svendborg, en sådan cykelsti kunne blandt andet dannes ved at vedligeholde og markere eksisterende stier så man sikkert kan cykle til skole, morgenbad, sport og job mellem Åbyskov og Skårup og mellem Åbyskov og Svendborg.

Et sammenhængende stisystem skal ses som intern infrastruktur for områdets beboere og som en attraktion for turister, der besøger campingpladserne på stranden og/eller Øhavsstien.

Mobilitet er mere end trafik og kollektiv trafik. Der er stort behov for at sikre god digital infrastruktur til understøttelse af erhverv, turisme og bosætning i området.

Naturværdier: Der er behov for en samlet plan for udvikling af områdets enestående naturværdier, herunder sikring af adgang for alle, og en bæredygtig balance mellem bevarelse og anvendelse af de kystnære arealer.

Vi ser frem til en dialog om konkrete projekter til udvikling af området 5881 Skårup.